Carnaval2 (1)

Carnestoltes 2019

El carnaval és una de les més apreciades festes populars del calendari. Es tracta d’una festa d’origen pagà celebrada a tot el món.

De fet, hi ha evidències de que els sumeris ja es disfressaven i es pintaven la cara fa més de 5.000 anys. Va començar a conèixer-se amb el nom de carnaval amb l’expansió del cristianisme, quan la celebració tan sols durava 3 dies en què pràcticament tot estava permès.

Avui dia, la festa s’ha ampliat a 1 setmana i aquest any a Catalunya comença avui: 28 de febrer. Però, per què cada any varien les dates del carnaval? Això és així perquè es fixen segons el calendari lunar i la Setmana Santa.

A Barcelona se celebra amb una enorme implicació per part de la gent i la ciutat es vesteix de balls de màscares, berenars amb botifarra d’ou, enterraments de la sardina i nombroses rues. El dia que s’inicia la festa, Dijous Gras, el Rei Carnestoltes arriba al centre de la ciutat comtal amb proclames festives i desenfrenades.

Carnavals a Catalunya

Els carnavals més cèlebres de Catalunya són els de Sitges, Torelló i Vilanova i la Geltrú. Però sens dubte, el de la capital de la comarca del Garraf és un dels carnavals més interessants a nivell històric: el 1937, una ordre del dictador Francisco Franco prohibia el carnaval a tot el territori controlat per les tropes franquistes. Però, juntament amb moltes altres ciutats, Vilanova no va fer cas d’aquesta ordre i va resistir, celebrant el carnaval de manera discreta però oberta i sense canviar-lo de data.

Un dels trets més característics del carnaval de Vilanova són les comparses, que van començar a celebrar-se a finals dels anys 50. El dia gran de la ciutat arriba amb el Diumenge de Carnaval: desenes i desenes de comparses surten al carrer per saltar, ballar amb les banderes i les xarangues i repartir caramels des de les 9 del matí.

El punt àlgid del dia és la batalla de caramels que té lloc a la Plaça de la Vila: les banderes dels adults fan acte de presència a la plaça més cèntrica de la ciutat per ser protagonistes de la guerra més dolça.

I si creus que aquests carnavals no són per a tu, a Eurofitness també el celebrarem d’una manera molt especial. Vine i descobreix-ho!

DIES DE CARNAVAL

  • Dijous Gras: 28 de febrer
  • Divendres de Carnaval: 1 de març
  • Dissabte de Carnaval: 2 de març
  • Diumenge de Carnaval: 3 de març
  • Dilluns de Carnaval: 4 de març
  • Dimarts de Carnaval: 5 de març
  • Dimecres de Cendra: 6 de març